Криворізька загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів № 122 Криворізької міської ради Дніпропетровської області
Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

Організація безпечного харчування

 

В Україні з’явився новий портал – «Знаїмо». І зовсім нове слово!

«Знаїмо» – це коли ми знаємо, що їмо! А саме – корисну, свіжу, збалансовану їжу. Cаме зараз ми повністю реформуємо систему шкільного харчування у країні. «Знаїмо» – це інтернет-простір для всіх, хто прагне харчуватися правильно й хоче знати, з чого почати.

Бо їжа – не тільки здоров'я. Це ще й спосіб мислення.

Нехай уже сьогодні портал «Знаїмо» стане вашим провідником у новий світогляд!

Перша леді України Олена Зеленська

 

 

 

 

 

 

2021-2022 навчальний рік

 

Педагогічний колектив Криворізької загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів №122 розпочинає роботу у міжнародному  українсько-швейцарському    освітньому проєкті "Діємо для здоров'я" / Act for Health за підтримки уряду Швейцарії, який має на меті скорочення поширеності неінфекційних захворювань (НІЗ) в Україні та запобігти передчасній смертності українців, а також підвищити тривалість життя чоловіків та жінок шляхом запровадження інтегрованого підходу до профілактики, лікування та контролю НІЗ.

За методичну роботу з вчителями в закладах середньої освіти відповідає проєкт «Здорове харчування для дітей» (ГО "Здоровбудь"), завданням якої є підвищення обізнаності учасників освітнього процесу щодо методів навчання дітей основам здорового харчування. Саме це забезпечує складову "здорове харчування" у концептуальній моделі Нова Українська Школа (НУШ).

 

 РЕКОМЕНДАЦІЇ ЩОДО ЗДОРОВОГО ХАРЧУВАННЯ ДОРОСЛИХ від ЦГЗ МОЗ https://moz.gov.ua/uploads/ckeditor/%D0%B4%D0%BE%D0%BA%D1%83%D0%BC%D0%B5%D0%BD%D1%82%D0%B8/01122017_Basic_Recommendations-1.pdf

САНІТАРНИЙ РЕГЛАМЕНТ для закладів загальної середньої освіти дивимось тут 

 

 

 


Безкоштовний онлайн-курс "4 кроки до здорового харчування", розроблений спеціалістами проекту «Здорове харчування для дітей» 

https://courses.prometheus.org.ua/courses/course-v1:Prometheus+HLFD101+2019_T2/about

 

 

 

Нормативно-правові документи 2021-2022 н.р.

 

Лист МОН № 1/9-522 від 11.09.20 року "Щодо недопущення погіршення умов харчування в закладах освіти" (дивимось тут)

Постанови КМУ :

№ 305 від 24.03.2021 року "Про затвердження норм та Порядку організації харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку" (дивимось тут)

від 25.09.2020 № 2205 «Про затвердження Санітарного регламенту для закладів загальної середньої освіти» (дивимось тут)

від 19.06.2002 №856 «Про організацію харчування окремих категорій учнів у загальноосвітніх навчальних закладах» (дивимось тут

від 22.11.2004 № 1591 «Про затвердження норм харчування у навчальних  та оздоровчих закладах» (дивимось тут)

 

 

 

Наказ № 23-аг  від  20.02. 2020 року  «Про створення робочої групи  по розробці та запровадженню постійно діючих процедур заснованих на принципах НАССР» 

Наказ Мінагрополітики України від 01.10.2012 № 590 «Про затвердження Вимог щодо розробки, впровадження та застосування постійно діючих процедур, заснованих на принципах Системи управління безпечності харчових продуктів (НАССР)

 

Несподіванка для наших малюків

 

 

Що вважається правильним харчуванням?

Головні принципи здорового і правильного харчування:

  1. Це їжа, яка дає організму всі необхідні речовини і містить: білки, жири, вуглеводи, вітаміни, мінеральні речовини і клітковину.
  2. Збалансованість харчування, мається на увазі високий вміст вітамінів і мікроелементів, який допоможе організму рости, розвиватися і залишатися здоровим.
  3. Помірність - відповідність калорійності їжі тому, скільки малюк витрачає і як активно він рухається. Дитина повинна отримувати насичення і вгамовувати почуття голоду, але не переїдати.
  4. Режим харчування, якого важливо дотримуватися з ранніх літ. Перерва між прийомами їжі повинна бути близько 3 годин. Важливо їсти в один і той же час.
  5. Різноманітність - за добу школяреві потрібно вживати продукти з різних харчових груп - білки, вуглеводи, молочні продукти, жири, фрукти і овочі.

 

 

Правильне харчування для дітей - меню

У меню на тиждень дитсадківця або школяра повинні бути: кожен день - овочі, фрукти, крупи і молоко; 1-2 рази на тиждень - риба; 1 раз в тиждень - червоне м'ясо (яловичина); 1-2 рази на тиждень - бобові; 2-3 рази - яйця; 2-3 рази - сир і сир; біле м'ясо.

 

Приклад меню школяра на день

1. Сніданок - основний і обов'язковий прийом їжі, який повинен забезпечити молоду людину запасом енергії на кілька годин.


Маленький секрет, як побороти небажання їсти зранку: годуйте дитину тільки тоді, коли її організм остаточно прокинеться.
На пробудження потрібно від 20 до 40 хвилин, а прискорити цей процес допомагає зарядка.

У сніданок можна включити:

  • каші (з маслом або молоком), макарони, картопляне пюре;
  • яйця, сир;
  • м'ясо або рибу;
  • какао, чай, натуральний сік, компот або кава з молоком.

2. Другий сніданок. Якщо у школі чи дитячому садку добре годують у їдальні, і ви впевнені в якості продуктів, то готувати перекус не потрібно.

У школу в якості перекусу дитині можна дати з собою:

  • фрукти (яблуко, банан, грушу або інший фрукт, який зручно з'їсти, щоб не забруднитися);
  • бутерброд із сиром або відварним філе;
  • печиво, запіканку або булочку, краще домашнього приготування;
  • горіхи або сухофрукти;
  • напій (компот, сік, питний йогурт, вода без газу, морс).

Кисломолочні продукти, солодощі та фрукти слід їсти окремо. Обов'язково дітям потрібно пити воду.


Скільки потрібно води дитині на добу?
30 мл на 1 кг маси тіла.

3. Обід - основний прийом їжі, під час якого дитині важливо отримувати перше, друге і десерт.

  1. Перше - гаряче рідке блюдо: невелика порція м'ясного, рибного або овочевого супу, борщу, солянки або ін.
  2. Друге - гарнір (каша, макарони, картопля) з додаванням відвареного або тушкованого м'яса або риби, котлети, тушкованих або свіжих овочів.
  3. Десерт - солодкість з помірним вмістом цукру.

Важливо пояснити дитині, що ніякий бутерброд за корисністю не зрівняється з тарілкою гарячого супу.

4. Полудень. Між обідом і вечерею доцільно зробити невеликий перекус, але найбільшу кількість їжі повинна з'їдатися саме у першій половині дня, під час сніданку і обіду.

5. Вечеря - легкий, котрий включає гарячу страву. Вечеряти бажано мінімум за 2 години до сну.

Що запропонувати дитині на вечерю:

  • яєчня або омлет;
  • сир;
  • тушковані овочі або рибу;
  • відварне м'ясо;
  • овочевий салат;
  • гречану, рисову або вівсяну кашу;
  • ​бобові зі свіжими овочами та ін.

 

Не забувайте правильно поєднувати продукти:
  • сирі овочі і салати добре давати дитині перед їжею, вони тоді краще засвоюються і добре стимулюють травлення;
  • Не використовувати в одній страві білки або жири різного походження. Наприклад, м'ясо не подавати з молоком, краще - з овочами;
  • каші, макарони, картопля містять складні вуглеводи, тому їх краще чергувати для різноманітності харчування.
Що виключити з харчування школяра

Продукти, від яких краще відмовитися:

  • чіпси, снеки, сухарики зі смаковими добавками;
  • ковбасні та копчені продукти;
  • будь-які напівфабрикати і фастфуд;
  • гострі і дуже пряні вироби;
  • консерви, спеції і багато солі;
  • всі без винятку газовані напої.
   Раціональне харчування дітей шкільного віку

За останніми даними ВООЗ, здоров'я дитини на 15% залежить від організації медичної служби, на 25% - від генетичних особливостей і на 60% - від збалансованого харчування.

Сучасний школяр, на думку дієтологів, повинен їсти не менше чотирьох разів на день, причому на сніданок, обід і вечерю неодмінно має бути гаряча страва. Організму, що росте, обов'язково потрібно вживати молоко, сир, кисломолочні продукти – джерела кальцію і білка. Дефіцит кальцію і фосфору також допоможуть заповнити рибні страви. Як гарнір краще використовувати не картоплю чи макарони, а тушковані або варені овочі (капусту, буряк, цибулю, моркву, боби, часник і капусту). За день школярі повинні випивати не менше одного-півтора літрів рідини, але не газованої води, а фруктових або овочевих соків.

Кожний продукт харчування має особливості, пов'язані з його хімічним складом.

Розрізняють продукти рослинного і тваринного походження. Рослинна їжа є переважно вуглеводною, тобто має у своєму складі багато вуглеводів і мало білків. Тваринна їжа, навпаки, містить багато білків, а вуглеводів дуже мало або й зовсім не має їх. Знання властивостей того чи іншого продукту дає змогу якомога раціональніше використовувати його.

Дуже важливо нагодувати дитину «правильним» сніданком. Крім солодкого чаю, варення і кондитерських виробів, до нього повинні обов'язково входити хлібобулочні вироби, каші (вівсянка зарекомендувала себе найкраще), макарони, свіжі овочі; з фруктів перевагу віддають яблукам, багатим клітковиною і пектином. Це складні форми вуглеводів, запас яких необхідний дитині. Інші вуглеводи краще розподілити на проміжні прийоми протягом шкільного дня: фруктові напої, чай, кава, булочки, печиво, цукерки забезпечать постійне надходження свіжих порцій глюкози в кров і стимулюватимуть розумову активність школярів. Не менш важливий за значущістю компонент їжі, потрібний для задоволення енергетичних потреб школярів - це жири. На їхню частку припадає від 20 до 30% від загальних добових витрат енергії. Жири організм дістає з рослинного і вершкового масла, сала. Багато жиру є в м'ясі, сирі, яйцях, сметані.

Білки – це основний матеріал, який використовується для функціонування тканин і органів дитини. Білки відрізняються від жирів і вуглеводів тим, що містять азот, тому білки не можна замінити ніякими іншими речовинами. Незамінні амінокислоти - лізин, триптофан і гістидин - розглядаються як чинники росту, джерелами яких є м'ясо, риба і яйця. Школярі 7-11 років повинні одержувати на добу 70-80 г білка, або 2,5-3 г на  1 кг ваги, а учні 12-17 років - 90-100 г, або 2-2,5 г на1 кг ваги. Діти і підлітки - юні спортсмени, що мають підвищені фізичні навантаження (у тому числі й учасники туристичних походів), потребують збільшення добової норми споживання білка до 116-120 г у віці 10-13 років і до 132-140 г у віці 14-17 років. Найбільша кількість білків міститься в м'ясі, рибі, яйцях, молочних продуктах. Для дітей рекомендуються нежирні сорти м'яса. У продуктах рослинного походження також є білки, особливо багато їх у бобових (боби, квасоля, горох, сочевиця, соя).

У дитячому харчуванні враховуються якісні особливості білків. При складанні норм харчування для дітей слід враховувати те, що їжа повинна мати відносно більшу енергетичну цінність, оскільки на кожен кілограм маси тіла дитині потрібна більша кількість енергії, ніж дорослій людині. Наприклад, дитині у віці до 1 року на1 кг маси тіла за добу треба 460,5 кДж; дитині молодшого шкільного віку – 293,1; юнакові 18 років – 209,3 кДж. Проте задовольнити потребу організму в енергії – це ще далеко не все. Наприклад, людині досить з'їсти 1,5 кг білого пшеничного хліба, щоб дістати 14 235 кДж, але така одноманітна їжа не може задовольнити потреби організму: йому потрібна різноманітна тваринна й рослинна їжа, які містить у необхідних кількостях білки, жири і вуглеводи.

Організм, що росте, потребує щодня чотириразового харчування. Добовий раціон слід розподілити так: сніданок – 20-25%, другий сніданок – 10-15, обід – 45-50, вечеря – 20-25% добової кількості їжі. Визначаючи норми харчування і складаючи раціон харчування, враховують вік дитини, масу її тіла, енергетичну цінність продуктів, їхні смакові якості та ін. Тільки таке точне врахування складу, якості і кількості поживних речовин в продуктах харчування забезпечує покриття всіх енергетичних витрат організму, що росте.

Меню для дітей треба продумувати заздалегідь, враховуючи їхні вікові особливості і потреби в харчуванні. Для збудження апетиту діти не потребують гострих приправ, таких як гірчиця, перець. Зате для них треба включати в меню квашену капусту, овочеві салати, вінегрети і т.ін. Дуже корисні страви з молока, молочних продуктів і круп. Обов'язковою умовою повного засвоєння поживних речовин є смакові якості їжі. Вживання тих самих страв з дня на день призводить до одноманітного раціону харчування, різко зменшує апетит і знижує виділення травних соків.

Харчування дітей влітку і взимку дещо відрізняється. У зимовий період при низьких температурах організм дитини витрачає більше енергії. Тому їжа дитини в цей період повинна мати більшу енергетичну цінність. Влітку при високій температурі навколишнього середовища рекомендується їжа, яка містить легкозасвоювані, необхідні для організму поживні речовини, оскільки діяльність травних залоз в дітей у спеку різко знижується, кількість травних соків недостатня. Легкозасвоюваною є, наприклад, молочно-рослинна їжа. Молочна їжа містить усі необхідні для нормального росту і розвитку дітей поживні речовини, а в рослинній, крім того, багато вітамінів, мінеральних солей і клітковини, яка посилює перистальтику кишок. Зловживання влітку жирною і м'ясною їжею може призвести до застою її в шлунку, кишках, що викликає бродіння, гниття, а нерідко й розлади діяльності травного каналу.

 

 

Анализ анкетирования в КОШ №122 по вопросу организации школьного питания

В анкетировании приняли участие учащиеся, родители, педагоги школы. Всего в анкетировании приняли участие: дети  -59%, родители – 45%, педагоги – 100%.

 

Вопрос о меню вызвал неудовлетворительные ответы у половины опрошенных. Меню несовременное, дети дома привыкли кушать другую пищу.

В анкетах встретились единичные ответы о неудовлетворенности работой персонала столовой